Selecteer een pagina

Vakbonden en Kraanmachinisten luiden noodklok

Volgens vakbond FNV is het slecht gesteld met de veiligheid op bouwplaatsen in Nederland. Het vakmanschap van de man onder de kraan (aanpikkelateur) zou vaak tekort schieten. Uit een enquête van vakbond FNV blijkt dat slechts 7 procent van de kraanmachinisten op Nederlandse bouwplaatsen tevreden is over degene die op de grond het materiaal aan de kraan bevestigt en het hijsen begeleidt. Uit dezelfde enquête is gebleken, dat er de afgelopen zes maanden bij ruim 40% van de respondenten zo’n 1 tot 2 keer een last is losgekomen. Alarmerende cijfers, aldus het FNV. In 2016 was de gemiddelde verzuimduur van werknemers getroffen door vallende voorwerpen 44 dagen. ‘Veiligheid op de bouw is in ieders belang’ zeggen vakverenigingen FNV en Het Zwarte Corps (HZC). Uit cijfers van de arbeidsinspectie blijkt dat de bouw een stuk minder veilig is geworden. Vorig jaar gebeurden er 470 ernstige ongelukken en het aantal dodelijke slachtoffers nam zelfs met 77 procent toe. Bonden FNV en HZC pleiten hierom dan ook voor een verplichte opleiding voor de aanpikkelateur.

 
Scaves heeft een uitgebreid scala aan opleidingen met betrekking tot veilig(er) werken onder de kraan, aanslaan en verplaatsen van lasten, waaronder een aantal door branches erkende kwalificaties of trainingen op maat gemaakt voor uw werk, in overeenstemming met ARBO wet / werkgeverszorg. Wij verzorgen o.a.

-Begeleiden van Lasten (BVL), erkend onder SOG/VCA

-Veilig verplaatsen van Lasten met Handhijsgereedschappen (VVL-H), erkend onder SOG/VCA

-Banksman 1.9 (Nogepa)

-Hijsbegeleider (W4-08 / TCVT)

-Maatwerk training (toegespitst op de bouw). Hierbij zijn alle mogelijke hijswerkzaamheden in de periode van ruwbouw tot afbouw op maat te verzorgen

De opleidingen kunnen worden afgesloten met een theorie- en praktijkexamen en worden gegeven op onze locatie in Schoonebeek of volgens aanvraag op uw locatie.